Матраци от Магазини Брава

Нашите магазини
0 Сравни
0 продукта
0893 049 541, 0899 918 405
Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч

Безплатна доставка за цялата страна

Матраци от Магазини Брава

Безплатна доставка за цялата страна

Кой и защо е създал матраците от мемори пяна?

събота, 10 ноември 2018 г. 17:17:18 Europe/Sofia

Матраците от мемори пяна са много популярни в наши дни не само заради техния комфорт, но и поради здравословното им предимство. Това е едно от най-големите подобрения в индустрията изработваща матраци през последните години. Но откъде всъщност започва всичко?

Всичко започва в космоса...

Някога замисляли ли сте се как точно се чувстват астронавтите, когато са в космоса? Какви нужди имат и как се справят с тях? През целия период, в който са в космоса те са подложени на G-сили, които телата им трябва да преодоляват. Разбира се, от основно значение за здравето на един човек  е качеството на съня му. 

Затова,  даден момент, НАСА започва да прави поредица от изследвания и да работи усилено по изработването на материал, който да подобрява комфорта на астронавтите им по време на мисия. Целите им са този материал да прави седалките по-удобни, а и същевременно да защитава тялото от претоварване в космическите кораби. За целта те създават пяната с памет или както е известна за всички днес „мемори пяна“. Пяна, която да разпознава телесната температура и да има способността да се вентилира добре.

Разработката започва някъде в началото на 70-те години и се извършва от изследователския център Ames на НАСА. Така те създават пяна с висока еластичност. Изработен от този мемори материал, матракът е в състояние да се огъне по формата на човешкото тяло. Благодарение на уникалната си структура, матраците и възглавниците от мемори пяна позволяват на човешките органи да почиват в най-естественото си положение. Това води до премахване на напрежението в мускулите и до пълноценна почивка.  

мемори матракВидове мемори пяна

Съществуват два вида мемори пяна:

-       Първата от които е пяна с висока еластичност, при която стойностите на вискозитета са по-големи. Тя възвръща по-бързо първоначалното си положение именно заради голямата си еластичност. 

-       Другата е пяна с по-ниска еластичност, използвана за защита (среща се при изработката на чанти за преносими компютрим, например). 

За сравнение с обикновената пяна, високоеластичната материя на мемори пяната се приспособява към формата на тялото, оказващо натиск. Престане ли натискът, пяната постепенно възвръща своята първоначална форма. Притежава отворена структура с намалена пропускливост, което позволява по-добра вентилация от обикновения латекс. При ниски температури мемори пяната се втвърдява, а при високи омеква.

Поради липса на техники за масово производство в продължение на много години употребата на този материал е ограничена до медицински възглавници и матраци за предотвратяване на рани от залежаване. В наши дни матраците от мемори пяна са много популярни и много хора ги купуват, което значително подобрява техният сън. 

Кой произвежда първите мемори матраци?

Първата компания, която започва да произвежда матраци от мемори пяна, е Шведска. Това се случва през 1980 година. След което в Северна Американска компания стартира подобен продукт през 1992 г. и това е голям успех. Последвани от други фирми в Канада и САЩ започват да разработват свои собствени матраци от мемори пяна.

Наличието на такъв тип матраци в днешно време дължим на астронавтите и НАСА, които са се погрижили за тяхното удобство. Към ден днешен има много различни фирми, които произвеждат много и различи видове матраци с мемори пяна, от които можете да избирате най-подходящият за вас. Те предлагат не само матраци, но също така и луксозни топ матраци и възглавници. Разгледайте нашите предложения за продукти от мемори пяна тук.

Изберете телефон
0893 049 541 0899 918 405
Работно време: Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч