Матраци от Магазини Брава

Нашите магазини
0 Сравни
0 продукта
0893 049 541, 0899 918 405
Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч

Безплатна доставка за цялата страна

Матраци от Магазини Брава

Безплатна доставка за цялата страна

Матрак с мемори пяна – предимства и недостатъци

вторник, 2 юни 2020 г. 16:24:39 Europe/Sofia

Едва ли има човек, който да не е чувал за матраците с мемори пяна, но всъщност малко хора са наясно с всичките им предимства и недостатъци. Терминът „мемори пяна“ не е просто звучна думичка, която се използва, за да направи продукта по-интересен и да надуе цената. Зад него стои доста любопитна история, иновативни производствени технологии и уникални характеристики.

Какво означава мемори пяна?

Тя е създадена през 70-те години като разработка на NASA и предназначението ѝ е било да се тапицират с нея седалките на астронавтите. Така те преодолявали по-лесно турбуленцията по време на излизането и навлизането в земна орбита. Няколко десетилетия по-късно мемори пяната намира по-широко приложение и започва да се използва за изработката на офис столове, във вътрешността на предпазни шлемове, медицински протези и дори в стелките на домашни пантофи. Едно от най-популярните ѝ приложения обаче е за производството на матраци и възглавници, защото специфичните ѝ свойства и мекота я правят супер удобна за спане.

Видове матраци с мемори пяна

В зависимост от произхода и състава ѝ се разграничават 3 основни разновидности:

  • Класическа мемори пяна - това е същият материал, разработен навремето от NASA, но с някои малки подобрения. Създаден е на нефтена основа и има висока температурна чувствителност. Това означава, че се усеща по-твърд при по-ниски температури и по-мек, когато е затоплен.    
               
  • Гел мемори пяна - много близка по състав до обикновената мемори пяна, но с добавен специален охлаждащ гел, който намалява проблема със задържането на топлина и нагряването на матрака докато спите.
               
  • Мемори пяна на растителна основа - тя е екосъобразна, изработена от естествени суровини и държи матрака ви по-прохладен, защото е температурно неутрална.

Като всеки нормален продукт, различните видове матраци си имат своите предимства и недостатъци. От вас зависи да прецените дали отговарят на специфичните ви нужди.

Предимства на матраците с мемори пяна

  • Комфортни са

Матраците с мемори пяна са изключително удобни, защото се оформят според извивките на вашето тяло.        
           

  • Облекчават болките

 Те помагат тежестта ви да се разпределя равномерно и намалят натиска, оказван върху най-тежките части на тялото. Освен за намаляне на болките, това спомага и за по-добра циркулация на кръвта.     

        

  • Изолират движенията

 Матраците   с мемори пяна са много подходящи за двойки. При тях не се усеща толкова осезаемо движението на партньора ви. Ако единият от вас има неспокоен сън и често се върти, то това няма да нарушава спокойствието на другия. 

           

  • Не задържат акари

Проучванията показват, че във вътрешността на един обикновен пружинен матрак, използван в продължение на няколко години, може          да се съберат от 100 000 до 10 млн. от тези микроскопични паразити. Специфичната структура на мемори пяната обаче не позволява подобно нещо. Това е много голямо предимство за хората с алергии.

           

  • Имат дълъг живот 

Ако са изработени качествено, матраците с мемори пяна обикновено издържат по-дълго от пружинните. Тяхната дълготрайност е едно от основните им предимства.         

  • Няма нужда да се обръщат

Голямо преимущество на матраците с мемори пяна е, че за разлика от пружинните, не е нужно периодично да ги обръщате. Това спестява време и усилия.

 

Недостатъци на матраците с мемори пяна

  • Задържат топлина

Kласическата мемори пяна има свойството да задържа топлината, която тялото ви отделя по време на сън. Това е чудесно качество през по-хладните сезони, но през лятото може да създаде дискомфорт. Ако обичате прохладата, ви съветваме да се насочите      към гел матрак или такъв от пяна с растителен произход.         
           

  • Имат неприятна миризма в началото 

Матраците   с обикновена мемори пяна и тези с гел са изработени от нефтени суровини. Когато за първи път разопаковате новия си матрак е възможно той да излъчва специфичната за тях миризма. Затова е препоръчително да го оставите да се проветри за около 24 часа преди ползване.                  
           

  • Не са подходящи за невръстни деца

Те не са удачен избор за бебешки легла, където по-твърдите модели са за предпочитане.

В brava.bg можете да намерите матраци от мемори пяна на някои от най-реномираните български и чуждестранни производители.

 

 

 

 

 

Изберете телефон
0893 049 541 0899 918 405
Работно време: Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч