Матраци от Магазини Брава

Нашите магазини
0 Сравни
0 продукта
0893 049 541, 0899 918 405
Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч

Безплатна доставка за цялата страна

Матраци от Магазини Брава

Безплатна доставка за цялата страна

Как да изберем матрак според позата, в която спим

понеделник, 22 март 2021 г. 17:00:45 Europe/Sofia

Има много видове матраци – с разнообразна структура, материали, твърдост и т.н. Ако искате да откриете най-подходящия за вас, ще трябва да вземете под внимание различни фактори, един от които е и позата, в която обичате да спите.

  • Спане на една страна

Ако предпочитате да лежите, обърнати странично, то вие сте сред мнозинството. Това е най-често срещаната поза за сън и около две трети от хората на Земята обичат да спят именно така. Тя е много полезна, особено за тези от нас, които често страдат от киселини и стомашен рефлукс. Също така спомага и за по-добрата циркулация на кръвта в сърцето, особено ако сте легнали на лявата си страна. Много е удобна и за бременни жени.

Хората, които спят обърнати на една страна, имат нужда от малко по-мек матрак, който да обгърне добре извивките на тялото им и в същото време да държи гръбнака им изправен. Моделите с мемори пяна са удачен избор. Хибридните матраци със съдържание на латекс също са подходящи.

Ако изберете модел, който е прекалено твърд, то най-изпъкналите части на тялото ви (в случая рамото и ханша) няма да могат да потънат в него и ще се образува празно пространство между врата и кръста ви и повърхността на матрака. Това може да доведе до напрежение в мускулите, схващания и хронични болки. Ако ползвате пружинен модел, който не успява да обгърне добре извивките на тялото ви, препоръчваме ви да си вземете по-мек топ матрак от мемори пяна, който да компенсира това.

Хубаво е да изберете висока и плътна възглавница. Тя ще поддържа врата ви на една линия с гръбначния стълб. Можете да използвате и допълнителна възглавница, която да поставяте между коленете си, за още по-голямо удобство.

 

 

  • Спане по гръб

 

Лежането по гръб се счита за най-правилната поза за сън и повечето лекари препоръчват да се научим да спим именно така. По този начин тялото си почива най-добре, а гръбначният стълб не се изкривява на никоя страна. Освен това лицето ви няма допир с възглавницата, което предотвратява появата на акне и бръчки.

 

Хората, които спят обърнати по гръб имат нужда от матрак със средна твърдост. Ако изберете някой прекалено твърд, ще има празнина между кръста ви и матрака и това ще пречи на гръбначния стълб да застане в правилната позиция. Добър избор за вас би бил хибриден матрак, комбинация от латекс и пружини. Възглавницата трябва да е средна по дебелина. Ако е прекалено дебела, вратът ви ще се накланя твърде много напред и ще притиска брадичката ви към гърдите.

 

Въпреки че това се счита за най-здравословната поза за сън, имайте предвид, че тя усилва хъркането. Ако страдате от сънна апнеа, по-добре е да спите обърнати настрани или по-корем.

 

 

  • Спане по корем

 

Ако любимата ви поза за сън е легнали по корем, то вие сте сред малцинството от хората. Проучванията показват, че едва 16% от населението има навика да спи по този начин. Имайте предвид, че тази поза не е много препоръчителна. При нея вратът ви е извит на една страна, което не е добре за прешлените. Освен това лицето ви е заровено във възглавницата, а това може да доведе до акне или образуване на бръчки. Спането по корем може да окаже допълнителен натиск върху гръдния кош и белите дробове. Освен това притиска органите ви навътре в коремната кухина. За сметка на това пък ако спите в тази поза, то вероятността да хъркате е много по-малка.

 

Хората, които спят по корем, имат нужда от твърд матрак, който да не позволява тазът им да потъва надолу и гръбначният стълб да се извива под болезнен ъгъл. Изберете възглавница, която да е възможно най-ниска, за да не се огъва вратът ви. Ако имате възможност, ползвайте копринена калъфка. Коприната е по-деликатна материя, която няма да дразни нежната кожа на лицето и ще намали поне малко вероятността от образуване на бръчки.

 

 

Характеристиките на перфектния матрак са строго индивидуални. Няма един универсален модел, който да е подходящ за всички. Затова следващия път, когато избирате нов матрак, не гледайте само цената и броя положителни отзиви, оставени от клиенти. Съобразете се и със своите лични предпочитания, здравословно състояние, както и позата, в която обичате да спите.

Изберете телефон
0893 049 541 0899 918 405
Работно време: Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч