Матраци от Магазини Брава

Нашите магазини
0 Сравни
0 продукта
0893 049 541, 0899 918 405
Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч

Безплатна доставка за цялата страна

Матраци от Магазини Брава

Безплатна доставка за цялата страна

Кога трябва да се обръща матракът

вторник, 22 декември 2020 г. 14:32:13 Europe/Sofia

Когато лежим на едно и също място всяка вечер, тежестта на тялото ни оказва постоянен натиск точно върху тази част от матрака. Ако не го въртим периодично, за да дадем възможност на сърцевината му да се възстанови, това може съкрати живота му драстично. 

 

Какво представлява обръщането и завъртането на матрака

 

Повечето хора не си дават сметка, но всъщност има съществена разлика между завъртане и обръщане на матрака и е хубаво да се знае каква е тя. Завъртане означава ротация на 180 градуса, така че частта, която досега е била към главата ви, да отиде откъм краката. Обръщането пък значи да го преместите така, че тази страна, която до момента е била обърната към пода, сега да сочи към тавана. Тези две действия са ключови за добрата поддръжка на матрака.

 

Що се отнася до обръщането обаче, не всички модели имат нужда от това. Някои от тях са така конструирани, че то не е необходимо и не е препоръчително. Това важи например за матраците от мемори пяна. Те са изработени от стратегически поставени един върху друг слоеве с различна структура. Най-долните са по-твърди, за да осигурят добра стабилност, а горният слой е от мека и обгръщаща извивките на тялото пяна, която да осигури оптимален комфорт. По-малката ѝ плътност осигурява и по-добра циркулация на въздуха, което е добре, защото мемори пяната има свойството да задържа топлината. Тези модели нямат пружини, които да се сплескват когато тялото ви оказва продължителен натиск върху тях и затова не е необходимо обръщане. Въртенето обаче би било полезно за почти всички видове матраци – латексови, пружинни, хибридни и такива с мемори пяна.

 

Има и специални модели, които не бива не само да се обръщат, но и да се въртят и това обикновено е изрично посочено от производителя им. Такива са например някои видове ортопедични матраци, които са разделени на различни зони и ако завъртите матрака, лумбалната зона ще се окаже откъм краката ви и няма да има желания ефект върху вашето тяло. 

 

Колко често трябва да се върти и обръща матракът

 

В момента на пазара има толкова много различни модели, изработени от всякакви материали, че отговорът на този въпрос няма как да бъде еднозначен. В общия случай е препоръчително да го завъртате на всеки три месеца и да го обръщате на всеки шест. Старите матраци, които вече са поизносени и чиито пружини вече не са толкова здрави, трябва да се обръщат по-често.

Има и модели, които са конструирани така, че едната им страна да се използва за спане по време на студените месеци, а другата - през по-топлата част от годината. При тях обръщането трябва да се съобрази със сезона.

Преди да прецените дали е време да обърнете или завъртите матрака, трябва да вземете под внимание следните фактори:

 

  1. Колко често го използвате. Ако става въпрос за спалня за гости, която не се ползва редовно, обръщането и въртенето не са необходими.

 

  1. Кой спи върху матрака. Ако вие сте единственият човек, който ползва това легло, много вероятно е да лежите винаги на една конкретна част от него и предимно в едни и същи пози. Това означава, че матракът ще започне да се износва първо в тези зони. Друго нещо, което оказва сериозно влияние, е наднорменото тегло. Колкото по-тежки са хората, които спят върху матрака, толкова по-бързо пружините му ще слегнат и той ще започне да провисва. Редовното въртене и обръщане може да забави този процес.

 

Как най-лесно да осъществите обръщането и завъртането на матрака

 

Планирайте ротациите предварително. Може да добавите отметка в календара си или да си настроите подсещаща аларма на телефона. За да запомните по-лесно датите, препоръчваме да ги изберете така, че да съвпадат с някой традиционен празник, по време на който обикновено сте си у дома, например Бъдни Вечер или Великден.

 

Разчистете спалнята и пространството около леглото, така че да не ви се пречкат никакви столове, шкафчета, нощни лампи, купчини с дрехи и т.н. Ако матракът ви е двоен и ви е трудно сами да го обърнете, помолете някой член на семейството да ви помогне. Изяснете предварително как точно смятате да извършите въртенето – по часовниковата стрелка или обратно и т.н. Така няма да ви се налага да го решавате чак когато вече сте вдигнали тежкия матрак във въздуха и всеки почне да дърпа в каквато посока му падне.

 

Почистете хубаво пространството под самия матрак, където може да се е събрал домашен прах или паяжини. Добавете чифт удобни и приятно ухаещи чаршафи и ви гарантираме, че тази нощ ще спите непробудно.

Изберете телефон
0893 049 541 0899 918 405
Работно време: Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч