Матраци от Магазини Брава

Нашите магазини
0 Сравни
0 продукта
0893 049 541, 0899 918 405
Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч

Безплатна доставка за цялата страна

Матраци от Магазини Брава

Безплатна доставка за цялата страна

Почистване на матрак - как да се справим в домашни условия

петък, 15 май 2020 г. 14:01:52 Europe/Sofia

Защо редовното почистване на матрака е толкова важно

Човек прекарва средно около една трета от живота си в леглото, така че то е едно от местата в дома, които трябва да се чистят с особено голямо усърдие и внимание. Важно е и своевременно да се подсушават всякакви течности, разляни върху матрака, за да избегнете появата на петна, мухъл и плесенни спори. Освен че са вредни за здравето, те излъчват и неприятна миризма.  Добрата новина е, че почистването на матрака е всъщност доста по-лесно, отколкото може би си представяте. Необходимо е само да спазвате няколко прости стъпки:

 

1. Подготовка

Отворете прозорците, за да може помещението да се проветрява. Свалете завивките и ги сложете за пране. Вземете прахосмукачката, сложете ѝ приставката за почистване на тапицерии и минете с нея по повърхността на матрака. Ако разполагате с двор или тераса, където да го изнесете на слънце и да го оставите да се проветри, не пропускайте да се възползвате. UV лъчите ще унищожат потенциалните плесени и бактерии.

 

2. Премахване на неприятните миризми

Поръсете повърхността на матрака със сода бикарбонат. Хубаво е тя да престои върху него поне няколко часа. Содата ще унищожи киселините и ще абсорбира остатъчната миризма и влага.  След като тя е изпълнила предназначението си можете да я осмучете с прахосмукачката.

Някои хора обичат да пръскат матрака си с етерични масла за още по-добро премахване на неприятните миризми. Съветваме ви да внимавате с този метод, защото втриването на каквито и да било мазни субстанции върху текстил не е никак добра идея. Ако все пак държите да използвате етерично масло, можете да добавите 10-20 капки в кутията със сода бикарбонат. След това хубаво я разтърсете, за да може то да се разпредели равномерно и да я ароматизира. Сред най-препоръчваните масла са това от иланг-иланг, лавандула, сандалово дърво и лайка. Те миришат много приятно, а освен това имат и антибактериални свойства.

 

 

3. Почистване на матрак при наличие на упорити петна

Ако ще ползвате препарати за премахване на петна, най-добре е да изберете нещо с натурални съставки или така модерните напоследък био препарати с ензими. Те са по-безвредни и има по-малък шанс да доведат до алергии или раздразнения на кожата. Като алтернатива на ензимните препарати можете да си приготвите и почистващ разтвор в домашни условия.

За премахване на засъхнали петна от кръв ще ви е необходимо следното:

  • малка купа;
  • 2 с.л. кислородна вода;
  • 1 с.л. веро;
  • 1 с.л. сол.

Смесете съставките докато се образува паста. Нанесете я върху петното с помощта на стара четка за зъби и оставете да подейства около 10 минути. Избършете остатъците, използвайки бяла кърпа, натопена в мъничко кислородна вода.

При все още мокри петна от урина веднага поръсете мястото със сода бикарбонат, за да неутрализира миризмата и да издърпа влагата, която се е пропила във вътрешността на матрака. Оставете я да престои така около 20-30 минути. След това осмучете с прахосмукачката. За по-стари петна изпробвайте следната рецепта:

  • 3 с.л. сода бикарбонат
  • 250 мл кислородна вода
  • няколко капки веро.

 

Разбъркайте всичко и го нанесете върху петното с помощта на напоена в сместа кърпа. След това оставете матрака да изсъхне напълно, преди отново да застелите чаршафи отгоре му. Ще са му необходими поне 4 часа.

 

4. Осигуряване на допълнителна защита

След като вече знаете как правилно да почиствате матрака е време да му осигурите и по-добра защита. Купете си протектор за матрак, който ще направи почистването много по-лесно и ще го предпази от разливане на течности, поява на петна, дървеници и др.

Изберете телефон
0893 049 541 0899 918 405
Работно време: Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч