Матраци от Магазини Брава

Нашите магазини
0 Сравни
0 продукта
0893 049 541, 0899 918 405
Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч

Безплатна доставка за цялата страна

Матраци от Магазини Брава

Безплатна доставка за цялата страна

През колко години трябва да се сменя матракът

понеделник, 29 юни 2020 г. 13:42:50 Europe/Sofia

През колко години трябва да се сменя матракът е въпрос, който за съжаление няма еднозначен отговор. На пазара вече има толкова много модели с различна структура и качество, че няма как да се даде един универсален срок, който да важи за всички. И тук, както и при повечето други продукти важи правилото, че обикновено получаваш това, за което си платил. В повечето случаи скъпите модели имат по-добро качество и по-дълъг живот.

Обикновено се смята, че матракът трябва да се сменя на около 8 години. Разбира се има и супер качествени модели, чиито живот може да е и двойно по-голям, ако се поддържат правилно. Видът на матрака също оказва влияние:

  • пружинни матраци – препоръчително е да се сменят на около 7-8 години. Ако ги обръщате редовно и ги предпазвате с подходящ протектор за матрак, могат да изкарат и по-дълго.
  • матраци с мемори пяна – те обикновено издържат повече, отколкото пружинните. Техният живот е около 10 до 15 години.
  • латексови матраци – издържат различно време, в зависимост от това дали са изработени от синтетичен или органичен латекс. Те са може би най-дълготрайни от всички видове матраци. Някои от тях могат да запазят качествата си над 15 години!
  • хибридни матраци – тук вече нещата са доста относителни. Зависи дали става въпрос за хибрид между пружини и мемори пяна, латекс и полиуретан или нещо друго. Такива матраци са доста удобни, съчетават полезните качества на двата вида технологии, но пък невинаги са особено издръжливи. Това до голяма степен зависи  от конкретния модела.

 

Всичко гореизброено обаче са само ориентировъчни срокове. Производителят или продавач-консултантът в магазина за матраци може да ви даде много по-правилни препоръки кога е добре да се смени точно вашият конкретен модел. Но тъй като дълготрайността му зависи и от много други странични фактори, а не само от изработката, най-добре е сами да следите за признаците на износване. С течение на времето пружините на вашия матрак няма вече да са толкова гъвкави и здрави, а мемори пяната няма да е така мека и обгръщаща, колкото в началото. Ето няколко признака, които ще ви помогнат сами да прецените дали е време за смяна:

 

  • Усещате, че са се появили вдлъбнатини или издутини – това може да доведе до голямо неудобство по време на сън и да причини болки във врата и гръбнака.

 

  • Матракът ви видимо изглежда износен – ако по него се забелязват протриване на дамаската, пожълтяване, множество петна или пък издава скърцащ звук при сядане, значи е крайно време да го смените. Освен това не е зле да проверявате и за неприятна миризма, която също може да е сигнал за наличие на мухъл.

 

  • Матракът ви е неудобен – без значение дали си е „изживял живота“ или е сравнително нов, щом не ви е удобен, значи е за смяна. Пълноценният сън не е нещо, с което трябва да се правят компромиси.

 

  • Имате наднормено тегло – колкото по-тежък е човек, толкова по-голям натиск оказва тялото му върху пружините на матрака, което ще ги увреди много по-бързо.

 

  • Алергиите или астмата ви са се обострили – това може да е свързано с наличието на големи количества акари, прах, влага, мухъл и плесен вътре в матрака.

 

  • Спите по-добре когато сте на хотел или на гости – обикновено човек се чувства най-добре в пределите на собствения си дом. Така че ако забележите, че се наспивате по-хубаво когато сте някъде другаде, то това е сигурен знак, че матракът ви е за смяна.

 

  • Потите се обилно по време на сън – някои хора просто са така устроени, че отделят по-големи количества пот. Това се случва и по време на спане, особено през лятото. Всичката тази влага неминуемо попива и в матрака, което спомага за по-бързото му износване.

 

  • Живеете в район с по-висока влажност на въздуха – както споменахме по-горе, влагата е опасна за всеки матрак. Затова ако живеете близо до морския бряг или на място с по-топъл и влажен климат, е хубаво да го сменяте по-често.

 

Без значение на колко години е вашият матрак, ако при вас са налични един или повече от гореизброените фактори, най-добре е да започнете да планирате неговата смяна. Така ще можете много по-лесно да посрещнете този финансов разход, без това да натовари бюджета ви.

 

Изберете телефон
0893 049 541 0899 918 405
Работно време: Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч