Матраци от Магазини Брава

Нашите магазини
0 Сравни
0 продукта
0893 049 541, 0899 918 405
Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч

Безплатна доставка за цялата страна

Матраци от Магазини Брава

Безплатна доставка за цялата страна

Твърд матрак или мек матрак

събота, 8 септември 2018 г. 12:12:02 Europe/Sofia

Някои хора казват, че твърдият матрак е по-добрата опция от мекия матрак, други казват, че мекият матрак е по-добрият вариант от двата, а трети смятат, че какъвто и матрак да си изберете, твърдостта му няма значение, ако ви е удобен. 

Макар и истината да е някъде там, твърдостта на матрака може и да не е от такова голямо значение, колкото умението му да поддържа правилно важните части на тялото ви. Правилната позиция на тялото по време на сън е много важна за предотвратяването на въртенето и мърдането докато спите, което от своя страна води до неспокоен сън и умора. 

Но нека задълбаем малко повече в битката между твърдия и мекия матрак и да видим какви са ползите от двата вида.

Ползи от твърд матрак

Новите ергономични правила на съня казват, че когато става дума за матраци, „по-малко значи по-добре“. Разгадаваме веднага тази сентенция – колкото по-малко мек е даден матрак, толкова по-голяма вероятност има да ви предоставя достатъчна опора за да спите в неутрално-гръбначна позиция (позиция, при която гръбнакът е изправен). 

неутрална позиция на гръбнака

Според последните проучвания, важно е да имате опора за костите, когато спите. Когато легнете на твърдо легло, с твърд топ матрак, например, цялото напрежение на тялото ви се поема от костите ви. Това от своя страна освобождава напрежението върху мускулите и позволява на артериите и вените ви да се отпуснат. В резултат, кръвообращението на тялото ви се подобрява, което спомага да спите по-добре. 

Друга полза от твърдия матрак е, че не позволява на долната част на гърба и кръста ви да хлътнат, докато лежите. По този начин въздухопроводът ви не се запречва или огъва, като така приемате повече кислород докато спите. Приемът на достатъчно кислород по време на сън е особено важен.

Ако сте свикнали да спите на мек матрак, но сте решили да си закупите твърд матрак, преходът може да не ви е толкова лесен. През първите нощи твърдият матрак може да ви се стори неудобен, но това чувство обикновено отминава след няколко нощи. 

Хора, които имат здравословни проблеми като артрит, слаби капиляри или сколиоза, не трябва да използват твърд матрак.

Ползи от мек матрак

Актуалните проучвания по темата показват, че мекият матрак до известна степен може да е ползотворен за хора с проблеми в гърба. Ето и едно от проучванията в малко повече детайли.

Испански учени анализирали ефекта от матрака при 313 участници с болки в гърба. Участниците били разделени на 2 групи, на случаен принцип. 

Едната група трябвало да спи на твърд матрак с коефициент на твърдост 2.3 от възможни 10. Другата група трябвало да спи на по-мек матрак с коефициент на твърдост 5.6. Времетраенето на проекта било 90 дни. Учените са оценили участниците в началото и в края на проекта. 

Участниците били помолени ежедневно да оценяват състоянието си, като отбелязват по скала от 1 до 10 интензитета на болката в гърба, която усещат, когато стават от леглото, интензитета на болката, когато лежат/спят, както и нивото на дискомфорт и болка, които усещат по време на деня.

В края на проучването, всички участници усетили подобрение на състоянието си, но групата, която спала на по-меките матраци показали по-добри резултати. Състоянието на участниците, които изпитвали болки в гърба, когато лежат, се подобрило с впечатляващите 50% при тези, които са спали на средно твърд матрак. При групата с твърдите матраци, този процент е бил 30%. 

удобен матракЗаключение

Много е важно да знаете точно каква твърдост матрак ви е необходима, като имате предвид здравословното си състояние и наличието на болки в гърба. Независимо колко твърд е матракът, който сте си избрали, важно е той да предоставя добра опора за тялото ви и да поддържа гръбнакът ви изправен. 

В Brava.bg може да намерите широка гама от матраци, които да отговорят и на най-конкретните ви изисквания. За да спите спокойно.

Изберете телефон
0893 049 541 0899 918 405
Работно време: Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч