Матраци от Магазини Брава

Нашите магазини
0 Сравни
0 продукта
0893 049 541, 0899 918 405
Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч

Безплатна доставка за цялата страна

Матраци от Магазини Брава

Безплатна доставка за цялата страна

Как се почиства матрак от мемори пяна

събота, 27 октомври 2018 г. 18:57:58 Europe/Sofia

Матракът не се побира в пералнята – пробвали сме, повярвайте ни – но винаги има начин да почистите матрака си, ако от време на време се появи някоя петно. Ако имате деца или домашни животни, знаете, че по „някакъв начин“ петната от дъвка, кал или друг вид течност намират своя път до матрака. Но почистването не е толкова трудно, стига да следвате няколко лесни стъпки.

почистване на матракКак да почистим матрака с прахосмукачка?

По принцип, матраците от мемори пяна са по-неблагоприятна среда за развитие на алергени и акари, от колкото другите видове матраци. Но минаването им с прахосмукачка от време на време не вреди, а и ще премахне и малкото прах, който може да се е насъбрал. Особено ако имате куче или котка, които обичат да се излежават на леглото. Не забравяйте да използвате накрайник на прахосмукачката, който се използва за килими. 

Колко често трябва да почистваме матрака с прахосмукачка?

За да поддържате домашното си легло и спалня чисти от прахови алергени и акари, добре е да почиствате матрака си с прахосмукачка с накрайник за килими – на всеки три месеца. Правилото е – почистването на матрака се прави с всяка смяна на сезоните.

Как да премахнем петна от течности по матрака?

Главното правило при почистване на петна от матрака е да попивате, а не да търкате. Ако сутрешното ви кафе реши да поеме по своя път и той се окаже върху матрака ви, попийте течността със суха кърпа. Ако започнете да търкате, това не само няма да премахне петното, но и ще го разпространи. Ако все пак петното не се премахва, може да опитате да го изчистите с препарат, като нанесете само върху мястото, където е петното. В Интернет може да намерите безброй рецепти за почистване на различни видове текстил от различни видове петна, които се получават чрез смесване на съвсем безопасни за материята препарати, които със сигурност имате вкъщи.

Как да премахнем петна от кръв по матрака?

Всичко се случва, понякога и петна от кръв по матрака. Тайната е, да реагирате бързо и да почистите преди кръвта да е засъхнала и попила надълбоко в матрака. Избягвайте почистването с гореща вода на всяка цена. Както повечето телесни течности, кръвта е протеин. За да я премахнете е добре да я почистите с течност, която също съдържа протеин – така ще разредите петното и ще го почистите по-лесно. 

Едно лесно решение е паста от сода бикарбонат. Смесете една част сода бикарбонат и две части хладка вода, до получаването на хомогенна паста. С влажна кърпа нанесете пастата върху петното и попивайте с леко натискане, докато пастата не навлезе в самото петно. Оставете за 30 минути да изсъхне пастата. След това забършете с влажна кърпа.

мемори матракКак да премахнем потни петна от матрака?

Възрастния човек може да отдели до литър течност под формата на пот, докато спи. Подобни петна по матрака и възглавницата са съвсем нормални и се чистят сравнително леснопосредством следната смес: 3 лъжици сода бикарбонат, 1 капка веро или течен сапун и 220гр. водороден пероксид се смесват в бутилка тип спрей. Напръскайте петното леко и оставете сместа да попие за не повече от 5-10 минути, тъй като пероксидът има избелващи свойства. След това забършете със суха кърпа. 

Разбира се, видове петна има много, както и решения. Винаги е добра идея първо да се консултирате с производителя на матрака, преди да предприемате чистене, тъй като разнообразието на матраци и калъфи е много голямо. А най-голямото разнообразие на матраци е в Brava.bg.

Изберете телефон
0893 049 541 0899 918 405
Работно време: Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч