Често задавани въпроси за Детски продукти

Как да създам безопасна среда за сън на моето новородено бебе?

Започнете с избирането на безопасно детско креватче, което отговаря на съвременните стандарти за безопастност. Ако е взето на заем или вече използвано, бъдете изключително внимателни: прочетете как се избира детско креватче, за да сте сигурни, че е приемливо. Изберете също и твърд матрак (ако е мек има опасност от задушаване), който приляга плътно на креватчето. Не би трябвало да можете да поставите два пръста между матрака и стената на креватчето.

Меките подложки не са необходими и ако са издути, са опасни. Ако решите да използвате подложки, изберете такива, които са тънки и ги завържете здраво за креватчето, за да не се разхлабват. Уверете се, че връзките на подложките не висят в креватчето.

Използвайте мек, непромокаем протектор за матрак, който е безопасен, охлаждащ и по-удобен от пластмасово или гумено покритие. Покрийте протектора със същия по размер памучен чаршаф. Уверете се, че чаршафът прилепва плътно около матрака и няма да се разхлаби докато Вашето бебе спи.

Макар че изглежда добре да загръщате Вашето бебе в удобно изглеждащи одеялца, мекото легло и завивки са опасни заради опасност от задушаване и сa причислени към Синдроми на внезапната смърт на новородени. За да е топло на Вашето бебе е най- добре да използвате детски пижамки (ританки), бебешко чувалче вместо завивки и одеялца.

Ако решите да използвате одеяло, изберете тънко и го увийте около долната част и страните на матрака, така че да достигне само до гърдите на вашето бебе. Подгънете одеялото под ръчичките, не под брадичката.

По време на сън премахнете всички възглавници, юрганчета, покривки, плюшени играчки, предмети с мека повърхност от креватчето на бебето Ви. Не позволявайте да спи на възглавница докато не навърши 2 години и не започне да спи на легло. В заключение, винаги поставяйте бебето си по гръб за сън в безопасна обстановка, която сте осигурили. Изследванията показват, че бебета които спят по гръб е по-малко вероятно да станат жертва на СВСН. И разбира се, трябва да следвате съветите за безопасност при сън и обстановка за сън, когато бебето Ви е извън вкъщи, дори когато е на детска градина или при баби и дядовци.

Кои матраци са подходящи за бебета и малки деца?

Не трябва да се прави компромис с избора на матрак за деца във възраст, в която костната структура израства най-бързо. Неправилната поза по време на сън би могла да доведе до необратими деформации в областта на гръбначния стълб. Специалистите препоръчват децата до 2-годишна възраст да спят на твърд матрак (най-добрите модели са с кокос), който да поддържа тялото максимално изправено. От 2 до 6-годишна възраст може да се използва матрак със средна степен на твърдост, особено удачни са латексовите матраци. След 6-годишна възраст родителите вече трябва да помислят за постоянен матрак на детето.

Какъв тип матрак трябва да купя за моето дете?

Вашето дете трябва да спи на матрак, който предлага стабилна опора за гърба, има хипер-алергична тъкан, специално пригодена за млада кожа и идеално да приляга на леглото. Особено при бебешки легла е от изключително значение плътното прилягане на матрака. Ако матракът не е плътно прилепнал към леглото, има опасност от задушаване. Не забравяйте, че купувайки нов матрак за вашите деца вие инвестирате в тяхното здраве и растеж. И по този начин осигурявате правилен старт в живота и добри навици за сън.

Каква твърдост трябва да е матрака на бебето?

Меките матраци може и да изглеждат добър избор за подрастващите, но докато бебетата не могат да изправят главичките си, е по добре те да спят на умерена твърда повърхност. При много твърдия матрак опорните точки на бебето са главичката и дупето,а това води до напрежение в гръбначния стълб. Умерено твърдият матрак допринася за намаляване на напрежението в мускулите на цялото тяло, осигурява ортопедична подкрепа на гръбначния стълб, подпомага правилното кръвообращение на бебето. Много е важно, когато избирате детски матрак, да следите за качеството на материалите. Желателно е те да са естествени, а също така да имат знак за антибактериален и антиакарен вид. Естествените материали не задържат праха, както се случва с много от изкуствените материи. Когато се спи върху един матрак, колкото и да го проветрявате, ако не е изработен от качествени материали, идва момент, в който се е набива с много прах от заобикалящата ни среда.

От какви материали трябва да е бебешкия матрак?

Когато избирате матрак се спрете на такива, които са с пенополиуретан, мемори пяна или дунапрен. Дунапрена е малко остаряла технология и все по малко производители на матраци го произвеждат. С времето той е заменен от полиуретановата пяна, която е с по-голяма еластичност и по-голяма плътност, която не позволява матрака да се деформира. Това е добър избор за вашето бебе. Ако разбира се, искате най-доброто за него, е добре да му закупите матрак с мемори пяна. Това е най-новата технология при производство на матраци. Мемори пяната поема извивките на тялото и по този начин вашето бебе ще спи спокойно,без да се притеснявате за неговото удобство.

Има ли значение калъфът на матрака?

При избора на детски и бебешки матрак е хубаво да изберете такъв, който е със сваляем калъф. По този начин ще можете да перете не само завивките, но и калъфа на матрака, което ще създава по-голям комфорт за бебето. Задължително избирайте памучни дамаски или такива с алое вера, които успокояват и не дразнят кожата. Важно допълнение към бебешкия матрак са протекторите. В повечето случай те са непромокаеми и не позволяват на матрака да се намокри при напишкване. Те също трябва да са от 100% памук и да не предизвикват раздразнение или алергии.

Как да избера размера на матрака?

При бебешките матраци няма голям избор от размери, те могат да бъдат 60/120 или 70/140. Уверете се че той пасва идеално по креватчето на вашето бебе, за да няма опасност то да си пъхне ръката или крачето.

Как да избера бебешко креватче?  

По време на сън бебето трябва да се чувства сигурно. Да има постоянно и удобно място за спане. Затова креватчето трябва да отговаря на изискванията за безопасност. Да е със заоблени ръбове. Да има достатъчно гъста решетка с малко разстояние между пръчките. Да е обработено с нетоксични бои и лакове. Вътрешният му размер да съвпада с размера на матрака.

На каква възраст моето дете трябва да започне да използва възглавница?  

Децата не трябва да спят на възглавница докато не навършат 2-годишна възраст и не започнат да спят на легло. 

Могат ли децата да ползват нашия стар матрак?

Категорично не! Изискванията за здравословно положение на детското тяло по време на сън са съвсем различни от тези за възрастните. Децата тепърва израстват и формират стойка, двигателна система и мускулатура. Затова те се нуждаят от специално проектиран матрак за детско креватче, съобразен със съвременните изисквания на ортопеди, педиатри и дизайнери. Подарете им добър старт в живота и купете най-подходящия за възрастта им матрак.