Често задавани въпроси за Топ матраци

Какво е топ матрак и за какво служи?

Това са матраци с приблизителна дебелина около 5-9 см. и се изработват от латекс, дунапрен или мемори пяна. Те са добър временен вариант за хора, които желаят евтино и на момента да си подновят стария матрак с качествата на нов. Също така, ако сте си закупили нов матрак, но не ви е удобен, чувствате го по-твърд или по-мек от необходимото, топ матрака може да реши този проблем. Поставяйки го върху другия матрак ще си осигурите по-голям комфорт.
Според това, което желаете да промените в използвания стар матрак, можете да изберете най-подходящия за целта топ матрак. Иначе казано, ако матрака ви е твърде мек, а искате да е с по-висока степен на твърдост, за да ви е по-удобен, тогава се съсредоточете върху топ матраците с дунапрен. Или обратното, ако е твърд и неудобен, обърнете внимание на топ матраците направени от мемори пяна или латекс.

Защо да ползвам топ матрак?

Ако вече сте усетили, че стария (над 5г.) Ви матрак е изгубил качетсвата си, тогава е хубаво да ползвате топ матрак, така ще увеличите качеството на съня си. Другия вариант е просто да не Ви допада усещането дори и на новия матрак, тогава пак може да си купите топ матрак.

Трябва ли ми допълнителен специален чаршаф за топ матрака?

Не, просто поставeте топ матрака върху матрака и застелете чаршаф.

От какви материали са направени топ матраците?

Латекс, пенополиуретан, мемори пяна, както и комбинация между пеполиуретан и мемори пяна.

Как да изберем топ матрак според нуждите си?

-Памучните топ-матраци може да се перат в пералня. Те са тънки и леки.

-Топ-матракът от мериносова вълна осигурява топлина през зимата.

-Латексови топ-матраци – ако търсите нещо, което може да ви служи години, това е латексовият топ-матрак. Полученият от каучукови дървета естествен латекс не позволява появата на молци, устойчив е на мухъл и е много по-дълготраен от памука или вълната.

-Кокосовите топ-матраци са чудесен избор, ако желаете да придадете по-голяма твърдост на основния матрак. Изработват се от латексирани кокосови влакна (койра) и са дълготрайни. Топ-матракът от кокос перфектно изравнява спалната повърхност и създава оптимален микроклимат. Подходящ е за хора, страдащи от алергии към синтетични материали

-Топ-матракът от мемори пяна („помнеща пяна“) намалява твърдостта и подобрява анатомичните свойства на матрака. Имайте предвид, че матраците от мемори пяна са чувствителни към температурата в стаята и теглото на спящия.