Често задавани въпроси за Възглавници

След матрака, какво друго е необходимо за да създам здравословна среда за сън?

Запомнете, че леглото не е завършено без подходяща възглавница. Добрата възглавница приляга перфектно на извивката на врата и гръбначния стълб и е жизненоважна за комфортен сън. Всъщност, ние познаваме много хора, които пътуват с възглавниците си точно по тази причина. Купете най-добрата възглавница, която можете да си позволите.

Коя възглавница е най-подходяща за мен?

За избора на възглавница, трябва да вземете предвид своите предпочитания, но обикновенно ние съветваме да се избере възглавница по тези критерии: анатомична или класическа форма, стил на спане (по гръб, по корем, на страни), предпочитан материал и твърдост.

Как да избера възглавница според формата й?

Първото нещо, което трябва да вземете под внимание, когато избирате възглавница, е нейната форма, дали искате да е анатомична или класическа. Формата на анатомичната възглавница следва линиите на тялото, а именно на главата, врата и раменете. Върху нея може да се спи по гръб и настрани. Класическата възглавница се предпочита от хора, които обичат да спят по корем, или които често сменят позата си по време на сън.

Как да избера възглавница според позата ми по време на сън?

По корем
Ако предпочитате да спите по корем, то тогава се нуждаете от мека, ниска възглавница, така че гръбнакът ви да е разположен в естествената си позиция. Следователно трябва да изберете ниска, плоска възглавница, която е пълна с коприна и микрофибър, и която се регулира според теглото ви.

По гръб
Тези от вас, които спят по гръб се нуждаят от по-висока, средно мека възглавница с анатомична форма. Възглавницата трябва да ви осигурява опора за гръбнака, така че той да бъде в естествена, извита позиция, а раменете и гърбът ви да са правилно поддържани по време на сън. Ако хъркате докато спите по гръб, то тогава се нуждаете от възглавница против хъркане.

Настрани
Ако предпочитате да спите настрани, тялото ви се нуждае от по-висока, по-твърда, анатомично оформена възглавница, която ще оказва опора на тялото ви в правилната позиция. Докато спите настрани е важно главата ви да не виси, поради което се нуждаете от регулируема анатомична възглавница, която ще оказва правилна опора за главата, врата и раменете ви.

Комбинация от пози
Ако по време на сън често сменяте една поза с друга, то вие се нуждаете от регулируема възглавница, която ще ви позволи да спите добре настрани, по корем и по гръб. Изберете средно мека възглавница със средна височина с пълнеж, който е твърд и регулируем.

Какъв трябва да е пълнежът на възглавницата?

Пух – както и при завивките, и тук този пълнеж се води за най- качествен. Но за да не е твърде мека възглавницата, трябва да допълним с пера – най- добре в отношение 50/ 50. Тези възглавници попиват добре влагата по време на сън и въздухът циркулира свободно. Внимавайте само, ако имате алергия към пера, убедете се, че е хипоалергенна.

Силиконови влакна – с по- ниска цена, не по- малко удобни. Тези възглавници имат средна твърдост и са подходящи за повечето вкусове. Нямат добра циркулация, но ако външният плат е качествен памук, без полиестер, това би оптимизирало съня ви.

Мемори пяна – най- актуалните модели. Мемори пяната е била изобретена от НАСА, за комфорт на астронавтите, но оттогава тя намира трайно приложения в спалнята – при матраците и възглавниците. Тя  „запомня” формата и позицията на главата и при смяна на позата се нагажда според нея. По- скъпи са, но много комфортни. Има такива от цяло парче мемори пяна и такива от множество малки парчета.

Анатомичните възглавници, понеже имат строго определена форма, могат да са изработени от латекс, мемори пяна, дори и от дунапрен. Понеже са от изкуствени материали, те не поддържат популации на акари и са подходящи и за хора с алергии. Единственият минус, за който се сещаме е, че веднъж свикне ли човек с тях, после трудно намира удобство в други възглавници. И ако гостувате или пътувате често – или трябва да си я носите, или да се примирите с дискомфорта за няколко дни.

Защо мемори пяната във възглавницата е по-твърда, когато е по-студено?

Мемори пяната е термо чувствителна което означава, че тя реагира на температура. По-твърда, е когато е студено и по-мека, когато е топло. Когато от мемори пяната се отстранява от източника на топлина, става твърда отново.

Как да поддържаме възглавниците?

Да ги обличаме с калъфка. За чистота най-вече. Но и да не попиват толкова силно парфюми и да пазим лицевия плат на самата възглавница.

Да ги перем на подходяща температура. Всички възглавници, освен латексовите и от мемори пяна, мога да бъдат прани в пералнята. Това трябва да се прави периодично, защото възглавниците задържат много акари, мъртви кожни клетки и други нечистотии. Възглавницата трябва да има етикет за третиране, там пише подходящата температура.

Да ги съхраняваме правилно. Възглавниците, които не ползваме, за гости например, също можем да съхраняваме във вакуумни торби, за да ги пазим от прах и да пестим място.

Възглавниците трябва да се сменят на всеки две години, но ако ги поддържаме редовно и с подходяща грижа, могат да изтраят и по-дълго.

Има ли възглавници за различни здравословни проблеми?

Изборът на правилната възглавница може да помогне за премахване на определени здравословни проблеми. Препоръчително е да изберете правилната възглавница заедно с лекаря си, но ние сме подготвили някои общи насоки, които взимат под внимание някои често срещани. Хора, които са алергични към прахови акари трябва да избягват пълнежи, в които праховите акари обикновено се развъждат (напр. гъши пух). 

От какъв плат е по-добре да е възглавницата?

Заложете на естествените материи. Чистият памук е отличен вариант. Той е дишаща материя, не запарва, не провокира алергии и проблеми с дишането.
Препоръчително е да се спрете на материи, които намаляват риска от развъждане на акари и микроорганизми във възглавницата ви.
Дамаските също са чудесен вариант. Те запазват по-дълго добрия си външен вид и формата на възглавницата (особено ако тя е капитонирана).