Матраци от Магазини Брава

Нашите магазини
0 Сравни
0 продукта
0893 049 541, 0899 918 405
Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч

Безплатна доставка за цялата страна

Матраци от Магазини Брава

Безплатна доставка за цялата страна

Основни видове матраци: кой е правилният за мен?

петък, 27 юли 2018 г. 14:43:09 Europe/Sofia

Пазаруването на матрак е доста отговорна задача, към която доста потребители подхождат внимателно. Първо, матракът не е малка инвестиция, особено ако сте заложили на по-качествено изпълнение. Второ, от него (главно) зависи качеството на съня ви – ако спите на матрак, който не ви е удобен, няма да спите спокойно и няма да се събудите отпочинали.

За щастие, индустрията е достатъчно напреднала, за да предлага голяма разновидност от матраци, които да отговорят на нуждата на всеки. Но с голямото разнообразие идва и задължителният въпрос – как да разбера кой тип матрак е правилен за мен?

Видове матраци

Четири са най-разпространените видове матраци, като изборът кой да купите се свежда най-вече до лично предпочитание, удобство и бюджет. Все пак, някои типове матраци биват по-удобни за хора с определено телосложение или дори позиция за сън. Но нека разгледаме видовете един по един.

Пружинен матракПружинни матраци

Класическите или пружинни матраци имат сърцевина от пружини обвита в калъф от определен материал, най-често полиуретанова пяна или меморипяна. Пружинните матраци са най-достъпни ценово. Самите пружини варират по дебелина, като колкото е по-тънка пружината, толкова по-лесно се сгъва и отпуска, а от там и толкова по-мек е самият матрак. По-дебелите пружини са предпочитани от по-едри хора, тъй като не позволяват „потъване“ на тялото.
За да се ограничи разместването на пружинения матрак, когато партньорът ви се движи в леглото, съществува технология, при която пружините са отделени една от друга в джобове и обвити в текстил или друг материал. По този начин, движенията в едната част на матрака не се пренасят в другата му част.

Предназначени за: хора, които предпочитат „по-отскачащ“ и финансово достъпен матрак.

Виж нашите предложения тук - пружинни матраци.

Дунапренов матракДунапренени матраци

Матраците от полиуретан също са доста разпространени и няма да се отразят толкова на спестяванията ви. Като съдържание, полиуретановата пяна се доближава доста до меморипяната, но като усещане се различават доста, тъй като полиуретановата пяна няма същия вискозитет и гъстота като меморипяната, което я прави по-пружинираща.
Може да не звучат като технологичен връх, но истината е, че ако се произвеждат правилно дунапренените матраци могат да бъдат изключително качествени, до такава степен, че да се конкурират с латексовите матраци.
Друго предимство на дунапренените матраци е, че са доста леки спрямо останалите видове – може да го вдигате и обръщате съвсем лесно.

Предназначени за: хора, които търсят финансово достъпен матрак, който не е за дългосрочно ползване.

Виж нашите предложения тук - дунапренени матраци.

Мемори матрациМемори матраци

Както споменахме, по състав меморипяната е много близка до полиуретана, но с по-висока гъстота и разлика в самото усещане. Мемори матраците са известни с това, че намаляват напрежението върху тялото по време на сън, тъй като приемат формата на тялото, което лежи върху тях. Именно по тази причина, мемори матраците не са толкова „отскокливи“, колкото пружинените или дунапреновите матраци. Мемори матраците с по-висока гъстота на пяната са по-качественият избор и в тях не се потъва толкова, колкото в мемори матраците с по-ниска гъстота на мемори пяната.

Предназначени за: хора, които предпочитат да спят на една страна или такива, които имат болки или усещат неудобство по време на сън в зоната на раменете и бедрата, защото, както споменахме, мемори матраците намаляват напрежението.

Виж нашите предложения тук - мемори матраци.

Латексов матракЛатексови матраци

Латексовите матраци са направени от латекс, който се добива естествено от каучуковите дървета. Това, разбира се, не значи, че всички латексови матраци са 100% натурални – повечето видове са комбинация от естествен и синтетичен латекс, което по никакъв начин не намалява качеството им. Уникалното при латексовите матраци е, че на усещане са едновременно меки и отскокливи.
Разпенването на латекса се извършва по един от два познати метода – Dunlop, който прави пяната по-гъста и твърда и Talalay, който я прави по-мека и отскоклива. Понякога двата метода се комбинират в един матрак. Разбира се, тъй като латексът е естествен материал, цената на латексовите матраци може да е сравнително по-висока, спрямо останалите видове.

Предназначени за: хора предпочитащи матрак от натурални материали, осигуряващ силна опора за тялото.

Виж нашите предложения тук - латексови матраци.

Кой е твоят тип матрак?

Разбира се, това са само главните видове матраци, самите те се делят на много различни подвидове, които ще разгледаме в някоя от следващите ни статии по темата.

Какъв матрак предпочитате вие? Такъв от естествени материали или държите на класически тип? В brava.bg може да намерите матрак, който да отговаря на всяко ваше изискване, независимо дали е удобство или цена.

Изберете телефон
0893 049 541 0899 918 405
Работно време: Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч