Матраци от Магазини Брава

Нашите магазини
0 Сравни
0 продукта
0893 049 541, 0899 918 405
Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч

Безплатна доставка за цялата страна

Матраци от Магазини Брава

Безплатна доставка за цялата страна

Как да предпазим матрака от акари – 8 полезни съвета

сряда, 9 декември 2020 г. 10:36:15 Europe/Sofia

Акарите са микроскопични паякообразни, които се срещат в домашния прах. Големината им е около 420 микрона. Те не са видими с просто око, но за сметка на това могат да причинят доста вреди, особено на хора, страдащи от алергии, астма или белодробни проблеми. Акарите се хранят с мъртвите кожни клетки, които нашето тяло ежедневно отделя и поради тази причина любимото им място за живот е в матраци и възглавници. Точно така – докато четете тази статия във вашето легло най-вероятно има цяла колония от тези невидими вредители! Всеки женски акар снася между 30 и 60 яйца през жизнения си цикъл, което означава, че веднъж попаднали на матрака ви, те могат да се размножат изключително бързо и да започнат да създават здравословни проблеми.

 

Вредата от акарите

 

Акарите отделят специфични ензими, които се намират в техните изпражнения и всъщност точно те предизвикват алергични реакции у хората. Симптомите на тези алергии са най-вече кихане, кашляне, хрипове, течащ нос, зачервяване и сърбеж на очите или кожни екземи. Дори и в момента да не страдате от подобна алергия, тя може да се развие в последствие, ако не почиствате матрака си редовно. При някои хора може да се стигне и до астматични пристъпи.

  

Как да се предпазим от акари

 

Най-добрият начин да се отървете от тях е да си вземете матрак, който не им позволява да се задържат в него. Такива например са латексовите матраци. Те са хипоалергенни и осигуряват отлична циркулация на въздуха – не позволяват в тях да се задържа влага, която също е любима на акарите. Моделите с мемори пяна също не им позволяват да се заселят в тях, просто защото вътрешността им е прекалено плътна. Но дори и без да разполагате с такъв матрак, има и други начини, с които да държите тези гадинки далеч от леглото си. Ето кои с те:

  1.  Сутрин не бързайте да оправяте леглото веднага след ставане. Заемете се първо с другите си задачки и оставете тази за накрая. Това ще даде на матрака възможност да се проветри и ще ви отърве от влагата, която може да се е отделила в него докато спите.
  2.  На всеки няколко седмици почиствайте повърхността на матрака с помощта на прахосмукачка. Хубаво е преди това да го поръсите със сода бикарбонат и да го оставите така за няколко часа. Содата ще абсорбира влагата от вътрешността на матрака. Използвайте прахосмукачка с HEPA филтър, защото той ще успее да събере и задържи акарите вътре в нея. Обикновените прахосмукачки само ще ги разнесат из въздуха още повече и ще влошат положението.
  3.  Използвайте протектор за матрак – това е най-сигурният начин да попречите на акарите да навлязат във вътрешността му. Протекторите са удобни и се почистват лесно. Освен това предпазват и от зацапване на матрака. Съвременните модели са приятни на допир и не спарват, така че няма по никакъв начин да жертвате комфорта си.
  4.  Перете чаршафите си възможно най-често. Те трябва да минават през пералнята поне веднъж седмично. Най-добре е да използвате такива, които издържат на пране на висока температура. Хубаво е чаршафите и калъфите да се перат на програма над 60оС. Освен това е препоръчително да ползвате сушилня. Проучванията показват, че по чаршафите, които са сушени на простор, често полепват акари и полени заради праха, който се носи из въздуха.
  5.  Дръжте влажността на въздуха ниска (около 40%). Това обаче невинаги е изпълнимо, първо защото може да предизвика сухота в гърлото и второ, защото е доста скъпо постоянно да държите изсушителя за въздух включен.
  6.  Махнете всички мокети и килими от спалнята си. Те също са развъдник за домашен прах и акари. Най-добре е в спалните помещения да заложите на подови настилки, които могат да се забърсват с мокър парцал и почистващи препарати.
  7.  Не забравяйте възглавниците - те също са място, където се струпват много акари. Можете да се отървете от вредителите като увиете възглавницата в найлонова торба и я поставите за 48 часа във фризера. Акарите виреят на топли и влажни места, така че минусовата температура ще ги унищожи.
  8.  Не струпвайте върху леглото си излишни възглавници, одеяла и плюшени играчки. Те също са развъдници за акари. Ако са важни за вас и не можете да се лишите от тях, не забравяйте да ги перете редовно, през няколко седмици.

 

Спазвайки тези препоръки ще можете да поддържате матрака си чист от акари и той ще ви служи вярно в продължение на дълги години.
Изберете телефон
0893 049 541 0899 918 405
Работно време: Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч