Матраци от Магазини Брава

Нашите магазини
0 Сравни
0 продукта
0893 049 541, 0899 918 405
Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч

Безплатна доставка за цялата страна

Матраци от Магазини Брава

Безплатна доставка за цялата страна

Матраците – от древността до наши дни

понеделник, 26 април 2021 г. 12:33:09 Europe/Sofia

Връзката между спокойния сън и добрия матрак е била известна на човечеството още от дълбока древност. В момента, в който предците ни се научили да обработват земи и изоставили номадския начин на живот, те започнали да търсят начини да си създават по-удобни места за спане. Своебразни подобия на съвременните матраци са съществували още в праисторическите времена. Първите примитивни „дюшеци“ били направени от купчини сухи листа, слама, животински кожи и др. В Египет, Вавилон и Гърция ползвали клонки със смокинови и палмови листа. В много от древните общества леглото се е считало за най-важната част от обзавеждането на дома. С течение на времето рамките за легла ставали все по-изкусно изработени и украсени със сложни дърворезби, особено тези на по-заможната част от населението. Матраците обаче си оставали все така неудобни. Допреди началото на XX век те представлявали просто чували, пълни с конски косми, примесени с топчета памук или стари парцали. По-бедните хора пък лежали на дюшеци, пълни със слама, царевични кочани, шума и всякакви други отпадъци от реколтата.

Освен че били супер неудобни, заради нееднородната им структура и пълнеж, тези примитивни матраци били и абсолютно невъзможни за почистване. Имали едно единствено предимство – всеки можел да си ги направи сам с каквито отпадъци има вкъщи и съответно били изключително евтини. Дори и когато в края на 19-ти век малките фабрики най-сетне започнали да изработват матраци с комерсиална цел, цената им останала доста ниска, защото производителите продължавали да ги пълнят с много евтини материали (предимно неизползваеми изрезки плат, изхвърлени от местните шивашки ателиета).

През 1871г. германецът Хенрих Вестфал изобретява матраците със стабилизиращи вътрешни пружини. Те обаче добили по-широка употреба няколко десетилетия по-късно. Поставяйки пружини във вътрешността на матрака, фабрикантите можели най-после да създадат продукт със здрава, устойчива и еднородна структура. Но тъй като тези пружинни матраци били много скъпи за производство, само най-луксозните хотели и круизни кораби можели да си позволят да оборудват стаите си с такива.

Едва след края на Първата Световна Война започнало тяхното масово производство. Пионерът в тази дейност бил предприемачът Залмон Симънс Джуниър. Той ръководел фабрика, която дотогава се занимавала с изработката на тапицерии. През 1926 г. неговите продукти се продавали на цена от 40 долара, което било повече от 2 пъти по-скъпо дори от най-луксозните матраци с конски косъм. И въпреки това милиони хора на драго сърце си купували от тях, защото били много по-удобни.

Ядрото на тези матраци представлявало серия от пружини, които са свързани една с друга чрез допълнителна телена мрежа. При съвременните модели обаче, пружините са индивидуално „опаковани“. Това се прави с цел редуциране на шума и усещането за движение. Така ако спите с половинката си на един матрак и той/тя се върти по време на сън, то това движение не се усеща толкова осезаемо във вашата част на матрака. Броят на пружините варира от 500 до над 2000, като това разбира се оказва влияние и върху цената. Колкото повече пружини има един матрак, толкова по-комфортен е той.

Различните производители използват пружини с разнообразна структура и форма, както и с различна степен на твърдост. Затова е полезно ако имате възможност първо да тествате матрака на живо, лягайки върху него, за да прецените дали ви е удобен. Това можете да направите във всеки един от физическите магазина на Brava.bg, където нашите консултанти ще ви осигурят премиум обслужване и ще ви помогнат да изберете най-добрия матрак спрямо вашите лични нужди и предпочитания.

Освен тези класически модели, в днешно време на пазара се предлагат и такива с мемори пяна. Те обикновено са по-скъпи от пружинните. Тази пяна, осигуряваща невероятен комфорт, може да бъде естествена (латекс), синтетична (полиуретан) или смес от двата вида.

Матраците от естествен латекс се произвеждат от каучук, добит от соковете на дървото Бразилска хевея. Те имат много предимства, но са и доста скъпи. Затова по-често се използва латексова бленда – смесица от натурален латекс и бутадиен или стирен, които са петролни деривати.

От древността до наши дни матраците са претърпели сериозен път на развитие. Съвременните модели са снабдени с множество иновации, изработени са от високотехнологични суровини и специални материи. А удобството и комфорта, които предлагат не могат дори да се сравняват с това на средновековните им предшественици. В Brava.bg можете да намерите огромно разнообразие от всякакви видове и размери на много изгодни цени.

Изберете телефон
0893 049 541 0899 918 405
Работно време: Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч