Матраци от Магазини Брава

Нашите магазини
0 Сравни
0 продукта
0893 049 541, 0899 918 405
Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч

Безплатна доставка за цялата страна

Матраци от Магазини Брава

Безплатна доставка за цялата страна

Цената на лошия сън – защо удобният матрак е толкова важен

понеделник, 15 март 2021 г. 13:57:21 Europe/Sofia

Висококачественият матрак не е инвестиция, към която хората пристъпват лесно. Обикновено винаги си намираме други по-спешни разходи, за които предпочитаме да се погрижим. Голяма част от хората, без дори да се замислят, биха избрали първо да ремонтират колата и апартамента, да отидат на почивка или да си купят най-новия модел смартфон. Малцина си дават сметка каква всъщност е цената на лошия сън. Тя обаче се оказва доста по-солена, отколкото си представяме, защото за нея плащаме не само с пари, но и със собственото си здраве. Проучванията сочат, че продължителната липса на пълноценен сън води до следните проблеми:

  • по-ниска продуктивност по време на работа;
  • по-висок риск от инциденти с автомобили, заради нарушена концентрация;
  • повишена раздразнителност, което се отразява зле на връзките и взаимоотношенията ни с хората;
  • отключване на психични заболявания, депресия или паник атаки;
  • намалена здравина на костите;
  • отслабена имунна система;
  • затлъстяване;

 

Много от нас прибягват до лечение на симптомите, причинени от системното недоспиване, без да си дават сметка, че един хубав матрак може да премахне голяма част от тях, при това без прием на медикаменти. Ето защо той може да се окаже изключително полезна инвестиция.

  

Наличието на удобен матрак ще ви помогне да намалите или елиминирате изцяло следните здравословни проблеми:

 

·         Болки в гърба и ставите

Качествен матрак е този, който успява да държи гръбначния ви стълб в неутрална позиция, без значение дали лежите по гръб, по корем или странично. Той трябва да е така устроен, че тежестта ви да се разпределя равномерно върху него. В противен случай кръстът ви няма да има достатъчно добра опора, ще хлътва надолу и гръбначният ви стълб няма да е в оптимална позиция. Това води до напрежение в мускулите и прешлените, както и до хронични болки.

 

·         Хъркане

Хъркането обикновено се случва тогава, когато притокът на кислород е частично възпрепятстван по време на сън. Има много причини това да се случва, част от които са чисто физиологични. В някои случаи обаче, ако матракът ви е прекалено мек или се сляга много когато легнете, вратът ви няма да има достатъчно стабилна опора. Това води до свиване на гърлото и резултатът е хъркане.

 

·         Стрес и раздразнителност

Неудобният матрак се отразява пряко на вашето настроение. Когато не спите добре, тялото ви произвежда по-голямо количество стресови хормони, което освен всичко друго увеличава и нивата на кръвното налягане. Дълбокият, пълноценен сън ще ви помогне да се събуждате много по-спокойни и отпочинали.

 

·         Проблеми с паметта

Качественият сън е много важен за наличието на добра памет. Може и да си мислите, че докато спите мозъкът ви „изключва“ и също си почива, но това въобще не е така. Всъщност по това време той влиза в т.нар. „режим на консолидиране“, при който упражнява и систематизира всичко, което сте научили през деня. Свързва го с предишен опит и информация, достига до нови концепции и идеи. Добрият сън затвърждава придобитите през деня знания. Ако той не е пълноценен, мозъкът няма да има възможност да консолидира новопридобитата информация и умения, следователно ще ви е по-трудно да ги запомните и усвоите.

 

·        Наднормено тегло

Сънят оказва влияние и върху теглото ви. Ако всеки ден сте уморени и недоспали, няма да имате сили и желание да спортувате или да приготвяте здравословна храна. Ако тялото ви е лишено от пълноценен сън, то няма да произвежда достатъчно от хормона лептин, който спомага за регулиране на глада. Така ще ядете много повече от необходимото. Освен това организмът ви ще жадува най-вече храни, които са с високо съдържание на мазнини и холестерол и вредни въглехидрати.

 

  • Алергии

Леглото е едно от любимите места за обитание на акарите, които са основен  причинител на алергии. Ако матракът ви е прекалено стар, то той най-вероятно е пълен с тези микроскопични паякообразни. Затова инвестицията в нов и по-качествен модел може да е много ефективна за елиминирането на алергичните симптоми. 

 

Замислете се каква е цената, която ежедневно плащате, за да лекувате резултатите от непълноценния сън - лекарства от типа на приспивателни, регулатори на кръвно налягане, обезболяващи за гърба и кръста, пропуснатите ползи от понижената продуктивност по време на работа, както и постоянната нужда от консумиране на енергийни напитки. Сметнете каква би била тази сума за период от 8-10 години, колкото е животът на един качествен матрак. Готови сме да се обзаложим, че тя ще е поне десет пъти по-голяма от цената му. Една подобна сметка определено поставя нещата в съвсем различна перспектива, нали? Затова следващият път, когато се събудите с болки в гърба, неотпочинали и недоспали, се замислете дали не е крайно време да обърнете нещата в своя полза и да инвестирате не в лекарства, а в собственото си здраве.

 

Изберете телефон
0893 049 541 0899 918 405
Работно време: Понеделник-Неделя: 10:00-19:00 ч